viernes, 11 de abril de 2014

PRÀCTICA 3. BLOC 3. L'activitat i la vida quotidiana


PRÀCTICA 3
Bloc 3. L’activitat i la vida quotidiana



a) La percepció dels desitjos i dels estats d’ànim, la seua manifestació i comunicació pràctica de destreses, actituds, normes i la consolidació d’habilitats motrius.

b) L’adquisició d’autonomia operativa per mitjà del desenvolupament per si mateixos d’un creixent nombre d’accions de la vida quotidiana, especialment en la satisfacció de necessitats corporals, el vestit, el menjar, etc.

c) El coneixement i l’ús dels instruments, tècniques, habilitats i seqüències en activitats pròpies de la vida quotidiana.

d) La interacció i col·laboració amb actituds positives per a establir relacions d’afecte amb els altres.



Continguts
Activitats
Materials



b, c
Treballarem les necessitats d’higiene bucal. Els presentarem als xiquets el material que s’utilitza tant amb imatges com amb els objectes (raspall de dents, pasta dental i got amb aigua) i els ensenyarem el procés que s’ha de seguir pas per pas. Després els xiquets hauran d’imitar a la mestra sense el material, de forma imaginària.

-Imatges
-Raspall de dents
-Pasta dental
-Got amb aigua






a, b,c
Esta activitat consistirà en fer una dramatització anomenada “Ens llavem” i que tracta sobre la higiene corporal. La mestra anirà llegint un text i fent el que diu, els xiquets hauran d’imitar-la. Després, en assemblea els xiquets comentaran com s’han sentit, què els ha agradat més, si a casa normalment ho fan sols o amb ajuda, etc.
Un exemple de la dramatització seria:
Què ens llavem abans de dinar? I, com ho fem? Val, tots anem a rentar-nos les mans, a veure… obrim l’aixeta. Què freda està l’aigua! Agafem el sabó, l’olorem, a què fa olor? Ara ens rentem també els braços, però ens arreplegarem les mànigues de la camisa i amb cura ens rentem...





- Lectura per a dramatitzar-la



b, c, d
En l’assemblea de cada setmana s’introduirà un nou hàbit o comportament social que ajude a que els xiquets adquirisquen a poc a poc major autonomia personal. Aquest hàbit estarà present al llarg de la setmana i es recolzarà  mitjançant diferents activitats. Alguns exemples poden ser: anar al bany a soles, saber esperar el nostre torn, compartir amb els demés, etc.


- Dependrà de l’hàbit o el valor que es treballe




a, b
Com que es persegueix que el xiquet, cada vegda més, siga capaç de vestir-se i tindre cura de si mateix de manera independent, la mestra haurà de potenciar l’adquisició de les habilitats necessèries per a ficar-se i llevar-se la xaqueta abans d’eixir al pati, lligar-se els cordons, abroxar-se els botons, etc. Per a dur a terme aquesta tasca, podrà aprofitar els moments del dia en que ix la necessitat de fer aquestes activitats per a mostrar a tots com fer-ho.



- Roba que porten els xiquets



a
En esta activitat la mestra tindrà fulles amb cares diferents, que representaran diversos estats d’ànim. Posteriorment, anirà preguntant cara a cara qui del grup se sent identificat amb els estats d’ànim que la mestra va assenyalant. Després, per concloure l’activitat faran una xicoteta reflexió sobre les emocions que predominen a l’aula.
- Fulles amb cares que expressen emocions .







b
En aquesta activitat es tracta que la mestra parle amb els xiquets acerca del que ells mengen cada dia. Per a això els preguntarà: durant el dia només mengeu una vegada? I els xiquets diran que no, per la qual cosa a partir d’ací es parlarà sobre que al llarg del dia es menja diverses voltes. La mestra preguntarà: què fem quan ens alcem? “desdejunar “, què fem mentres estem en el col·legi pel matí? “esmorzar”...  I així amb tots els menjars del dia.
Mentres es parla sobre els menjars que es dan durant el dia, la mestra pot anar preguntant: i què mengeu per a desdejuna-se? I per esmorzar?... Així es donarà compte dels hàbits que tenen els xiquets quant a l’alimentació.




- No és necessari cap material.


a
Aquesta activitat consistirà en llegir el conte “Las emociones de Nacho”, ja que és un llibre que tracta diferents emocions que formen part del dia a dia de Nacho, un xiquet menut. Després de llegir el conte es pot preguntar a cada alumne: i tu, com et sents hui? Així aprendran a expressar els seus sentiments.  
- LLibre “Las emociones de Nacho”





d
Els xiquets es col·locaran en cercle al voltant de la professora, qui començarà realitzan moviments que els xiquets hauran d’imitar. Els gestos estaran relacionats amb l’atenció i la mostra d’afecte cap als altres. Alguns exemples són: manar besos, abraçar-se, somriure, acariciar…
A continuació, els xiquets es col·locaran per parelles i realitzaran els mateixos gestos amb la seua parella de joc.






- No és necessari cap material.
b,c,d
Es formaran grups. Cada component del grup tindrà una peça d'un puzle que haurà de pintar. Este serà un dels passos per a dur a terme un hàbit, amb la qual cosa entre tots intentaran compondre el puzle per a que els passos estiguen ordenats. Cada grup tindrà un hàbit diferent (Raspallar-se les dents, rentar-se les mans, penjar els seus abrics) . Hauran d'explicar-ho a la resta dels companys quan ho hagen compost.

-Peçes de cartolina amb dibuixos.

b,c,d
A cada xiquet de la classe se li donarà un dibuix d'un objecte, material, o situació. Este guardarà relació amb un hàbit. Per exemple un xiquet portarà un dibuix d'unes dents sanes, un altre d'un raspall de dents, un altre la pasta, i finalment hi haurà un altre que reflectirà  un xiquet/a raspallant-se les dents. Deambularan per la classe mostrant el seu dibuix i buscant els companys que porten un que guarda relació amb el seu. Quan es troben, cadascú presentarà a la resta del grup el seu objecte o material explicant la seua utilitat, o descriurà la situació si li correspon.

- fulls amb imatges.

No hay comentarios:

Publicar un comentario